Ze is niet op haar mondje gevallen en dat past wel!

Sander Weijer is een van de drie eigenaren van Weijer Autoschade in Leeuwarden. In zijn dagelijks werk ligt de nadruk op de intake van schades en het contact met klanten. Verder doet hij in de werkplaats “alles wat maar nodig is”. Hij heeft regelmatig BBL’ers over de werkvloer. Op dit moment zelfs twee, waarvan Michaela, een dame van twintig, de opleiding tot autospuiter volgt. Hoe bevalt dat, van beide kanten?

Een hecht clubje 

“Ons bedrijf is een ‘derde-generatie’ familiebedrijf. Mijn opa is er ooit in 1977 mee begonnen. Hij heeft het bedrijf overgenomen en sindsdien zit het in de familie. Mijn vader is hier nog altijd actief, net als m’n moeder en een broer van mij. Het is een hecht clubje. Voordeel daarvan is, denk ik, dat je makkelijker open tegen elkaar bent. En eerlijk. Een nadeel is dat je familie bent en elkaar naast het werk ook nog wel eens tegenkomt”, lacht hij. 

Plezier in het werk 

Michaela loopt hier alweer bijna een jaar rond, maar dat voelt niet zo, volgens haar. “Ik vind het erg leuk hier. Ik ga met plezier naar m’n werk en kijk er elke dag weer naar uit. Ik zit in het eerste jaar van niveau twee. Natuurlijk, ik heb leren afplakken, schuren, plamuren, in de grondverf zetten én het autospuiten zelf. De leukste klus die ik tot nu toe gedaan heb? Er zijn een heleboel leuke klussen. Laatst mocht ik een brommer spuiten. Zo vaak heb ik dat nog niet gedaan. Maar het is hartstikke mooi geworden. Daar ben ik best wel trots op.” 

Leuker dan poppen

“Ik heb auto’s altijd al leuk gevonden. Leuker dan poppen. Eigenlijk wilde ik eerst iets doen in de metaalwereld. Maar ja, ik kwam er al snel achter dat dat het toch niet helemaal was. Ik vind het niet leuk om steeds op één plek te staan, achter de draaibank of de frasebank. Interactie met collega’s en klanten, dat miste ik. Toen heb ik hiervoor gekozen.” 

Allemaal jongens in de klas 

“Ik ben altijd al meer met jongens geweest. Op de basisschool zat ik van groep één tot en met acht met allemaal jongens in de klas. Ik heb een hoop vrienden, die er niet van opkijken dat ik dit beroep gekozen heb. Voor mij is het niet écht wennen, die mannenwereld. Natuurlijk proberen ze wel eens een geintje uit te halen. Maar daar heb ik wel een antwoord op!” 

De juiste klik 

“Het is voor ons heel prettig dat Michaela zo enthousiast is over het vak”, zegt Sander. En dat ze ook écht wat wil leren. Ze laat zich makkelijk begeleiden. Daarmee hebben we met BBL’ers in het verleden wel eens wat mindere ervaringen gehad. Omdat het een familiebedrijf is, moet je er wel een beetje tussen passen. Het is zoeken naar de juiste klik. Dat is met Michaela zeker gelukt. Ze is niet op haar mondje gevallen en dat past wel!” 

Vakmensen aan boord 

Sander heeft niet eerder een dame als BBL’er gehad. Zou hij meer vrouwelijke medewerkers willen in zijn bedrijf? “Ik vind het belangrijk dat mensen in het team passen. Of het nu een man of een vrouw is, dat maakt niet zoveel uit. Het gaat mij om de persoon die ik voor me heb. Het wordt steeds lastiger om goede vakmensen aan boord te krijgen. Op school moeten de prestaties tegenwoordig zo hoog mogelijk zijn. Havo is vaak al niet goed genoeg meer. Daar begint het mee, denk ik. Het vak, de techniek is niet sexy genoeg. Om dat beeld te veranderen ben ik met het OOC in gesprek over het openstellen van het bedrijf voor scholieren. Om te laten zien wat hier allemaal gebeurt. Bijvoorbeeld door open dagen te organiseren.”

Dit artikel komt uit het FOCWA Magazine van maart 2021.