Leaserijders uit Zuid-Holland maken meeste ongelukken

Van alle provincies zijn leaserijders uit Zuid-Holland de grootste brokkenpiloten, gevolgd door Noord-Hollanders. Leaserijders uit Groningen zijn het minst vaak betrokken bij een botsing.

Dat blijkt uit een analyse van Business Lease Nederland onder haar leaserijders. Daaruit blijkt ook dat zaterdag de gevaarlijkste dag is om de weg op te gaan. Een op de vijf ongelukken met leaserijders gebeurt op een zaterdag. Vincent Stikkelorum, directeur operations bij Business Lease Nederland: "Ondanks het feit dat er minder auto’s rijden in het weekend, gebeuren er wel de meeste ongelukken. Een verklaring hiervoor is dat er meer mensen op de weg zijn met minder rijervaring. Zogenaamde weekendrijders."

87 procent van de ongelukken gebeurt binnen de bebouwde kom. Hoewel Zuid-Hollanders de meeste brokken maken, vindt het merendeel van de ongelukken plaats in de provincie Noord-Holland. Stikkelorum: "Een logische verklaring hiervoor is het woon-werkverkeer. Je kunt wel in Zuid-Holland wonen, maar dagelijks in Noord-Holland moeten zijn voor je werk."

Van het aantal ongelukken binnen de bebouwde kom gebeurt 17,3 procent in Amsterdam, 14,1 procent in Utrecht en 13,6 procent in Rotterdam. Van de autosnelwegen zijn de meeste ongevallen op de A2, gevolgd door de A15 en de A16. Slechts 2 procent van alle ongelukken gebeurt op N-wegen.