Een van de uitdagingen van deze tijd is het omgaan met regelgeving op het gebied van milieu en duurzaamheid. Tel daarbij de energieprijzen die in deze tijden de pan uitrijzen en je hebt nóg een motief om bedrijfsprocessen te verduurzamen. We spreken met Marco Daalhuizen, business consultant bij Vanesch Verf en met Jeroen Baars, eigenaar van Rijnders Service.
Kan je iets vertellen over ontwikkelingen op het gebied van resultaatverbetering en duurzaamheid?
“Een van de ontwikkelingen is het automatische verfmengsysteem. Voorheen woog de spuiter zelf de mengkleur af, waarbij de minimale hoeveelheid soms meer dan nodig is. Nu geeft een spuiter in hoeveel volume hij van een bepaalde kleur wil hebben. Het systeem bepaalt zelf de juiste mengverhouding voor een exacte kleur. Voordeel is bovendien dat je minder materiaal kan maken. Bijkomend voordeel is dat de spuiter niet blootgesteld wordt aan oplosmiddel tijdens het maken van de kleur. Het is een volledig geautomatiseerd systeem. Beter voor de gezondheid én duurzamer omdat er minder materiaal verspild wordt.”
Aanzienlijke besparing
“Een andere ontwikkeling is de overgang van conventioneel drogende producten naar luchtdrogende. Vanwege de hoge energieprijzen van dit moment een heel belangrijke. Waar we voorheen grondlak en blanke lakproducten droogden met infrarood of met hoge temperaturen in de spuitcabine, is dat met de huidige producten niet meer nodig. Deze drogen al bij twintig graden. Dat geeft een aanzienlijke besparing op stookkosten en stroom. Daarnaast hebben we UV-drogende grondmaterialen, die we met energiezuinige LED-verlichting in hele korte tijd kunnen drogen. Dan praat je echt over minuten. Dat scheelt tijd én geld.”
Hoe staat het met de kwaliteit van lucht/UV drogende verf?
“Aan de kwaliteit van die producten wordt constant gewerkt om doordroging en doorharding te verbeteren. Een luchtdrogend product heeft, net als een standaard grondverf, langer de tijd nodig om volledig door te harden. Een UV-grondverf hardt echter direct volledig door. Belangrijk is alle kanten en randen met een UV-lamp te belichten, om voor volledige doorharding te realiseren.”
Kan je met lucht/UV-drogende verf een auto in z’n geheel overspuiten?
“Dat is wel de ontwikkeling van de laatste jaren. De techniek is nu zo doorontwikkeld dat ook grote objecten hiermee gespoten kunnen worden. Het grote voordeel daarvan is, dat je vrijwel alle spuitklussen energiezuinig kunt uitvoeren. Zonder hoge stookkosten.”
Zijn die lucht/UV-drogende lakken duurzaam?
“Er zijn diverse producten te koop. Maar het gaat niet alleen om de duurzaamheid van het product zelf. Ook het efficiënt inrichten van het bestel- en logistieke proces is belangrijk.”
Jullie begeleiden ook de mensen op de werkvloer?
“De techniek is natuurlijk één kant van het verhaal. Aan de andere kant is het van belang dat je werkzaamheden op de juiste manier inplant. Eind september starten we met een opleidingsprogramma leidinggeven, niveau 4. Daarnaast komt er een opleiding voor de receptionist om een juiste schadebepaling te kunnen starten en medewerkers naar een hoger niveau te tillen.”
Leidt duurzaamheid tot kostenverhoging?
“Nee, dat leidt het niet. Als je op de juiste manier met duurzaamheid omgaat, zie je dat je kosten bespaart. Als je de CO2 footprint van klanten in kaart brengt, kan je kijken waar ze CO2 -reductie kunnen realiseren. Dan zie je dat die reductie vaak te behalen is op het verminderen van energie en van verspilling. Als je daarop stuurt, dan gaan zowel uitstoot als kosten omlaag.”
Kick-off
“Op 23 september hebben we de kick-off van ons opleidingsprogramma. Compleet met een panel waarin gediscussieerd wordt over het belang van opleiden. FOCWA zal in dat panel aansluiten.”
Welke energiebronnen gebruik je voor de spuitcabines?
“Alle spuit-droogcabines stoken wij op gas. Voor de cabines die tussen nu en vijf jaar aan vervanging toe zijn, kijken we of nu het moment is om over te stappen naar alternatieve verwarming. Hoogstwaarschijnlijk wordt dat dan infrarood verwarming. We hebben twee stromingen in onze werkplaats. Om te beginnen de reguliere ‘multidagen-schades’ die door de verschillende afdelingen heen gaan en gespoten worden in een gasgestookte cabine. Hierin gebruiken we in 95% van de gevallen luchtdrogende, blanke lak en wordt er minimaal gestookt. Dat is één systeem, dat kan je niet los zien van elkaar. Daarnaast hebben we op elke vestiging minimaal één all-in-one cabine. Wij noemen dat dagschadecabines. Het werk daarin wordt in één dag gefixt. In die cabines wordt niet gestookt. Er wordt gewerkt met luchtdrogende lakken. En dat is – zeker op dit moment – een bijkomend voordeel.”
Efficiënt werkproces
“De oorsprong van de dagschadecabine heeft naar mijn mening overigens niets met verduurzaming te maken. Die ligt in het meer efficiënte werkproces. Als je veel relatief kleine schades hebt die door verschillende mensen worden overgepakt, dan verlies je flink wat tijd. Het werk sluit nooit goed op elkaar aan. In een dagschadecabine wordt de klus van A tot Z door één persoon afgemaakt. Gemiddeld doe je drie klussen op een dag in zo’n cabine. En als ik naar het totale spuitwerk kijk, dan schat ik dat veertig procent in een dagcabine gedaan wordt.”
Kan je in een all-in-one cabine een auto compleet overspuiten?
“In theorie is alles mogelijk. Maar of het rendabel is, of het past binnen de toegevoegde waarde van zo’n cabine, dan zeg ik nee. Bovendien, als je kijkt naar de kwaliteit, dan kan je daar ook nog wel wat vraagtekens bij zetten. Dus wij doen dat niet.”
Wat vind je zelf van alle aandacht voor duurzaamheid?
“Duurzaamheid is belangrijk, maar als het even kan wil je wel een koppeling maken met je verdienmodel. Iedereen is bezig met het verduurzamen van z’n bedrijf, bijvoorbeeld met LED-verlichting. We kijken of we bij het vervangen van een cabine, over kunnen stappen van gas naar een alternatieve verwarmingsmethodiek. Van collega’s hoor ik positieve geluiden over infrarood verwarming. Als je dat kan combineren met zonnepanelen, dan is dat een heel efficiënt alternatief. Bovendien hebben we besloten om per 1 januari 2023 ook de andere ruimtes, zoals receptie, kantoren en kantine, volledig op airco koeling en verwarming te laten draaien.”
Dit artikel komt uit het FOCWA magazine van oktober 2022.