Duurzame initiatieven leiden ertoe dat steeds meer trucks in de toekomst elektrisch of op waterstof rijden. Om in te spelen op deze ontwikkeling, voldoet Dubbeldam aan de vereisten om veilig schades te herstellen aan duurzaam vervoer. Zo zijn de veiligheidsrichtlijnen voor het schadeherstel van waterstofvoertuigen getoetst en het bedrijf leidt haar werknemers op tot waterstoftechnici.
Duurzaamste brandstof
De Nederlandse overheid zet in op verschillende toepassingen om de gestelde doelen uit het Klimaatakkoord te behalen. Met subsidies komen er dit jaar circa 450 extra vrachtwagens bij die schoon rijden: op waterstof of elektrisch. Groene waterstof is een van de duurzaamste vormen van brandstof. Hierbij worden watermoleculen met behulp van duurzame elektriciteit gesplitst in waterstof en zuurstof.
Bevoegd schadehersteller voor waterstofvoertuigen
Ook grote vrachtwagenproducenten investeren in waterstoftechnologie. Zo presenteerde Volvo onlangs een prototype vrachtwagen die op waterstof rijdt en ontwikkelt DAF een interne verbrandingsmotor op waterstof. “De verwachting is dat in de toekomst meer bussen en vrachtwagens op waterstof gaan rijden, maar de doorslag moet nog komen”, vertelt Harry Cornegé, vestigingsmanager bij Dubbeldam Schelluinen. “We zijn hierop voorbereid. Als we pas met de voorbereidingen zouden beginnen als deze wagens al op de weg rijden, dan zijn we te laat. Nu is Dubbeldam een van de eersten die bevoegd is om schadeherstel aan waterstofvoertuigen te verrichten.”
Veilig schades herstellen
Waterstof kan zeer snel ontbranden en zorgt sneller voor lekkages dan bijvoorbeeld aardgas. Om veilig te kunnen werken, moet het schadeherstel aan waterstofvoertuigen zeer zorgvuldig worden uitgevoerd. Dubbeldam heeft gecertificeerde werknemers in dienst die het certificaat ‘Waterstof Technicus’ op zak hebben. Hierbij wordt een strikt protocol opgevolgd. Giovanni van Ravensteijn, waterstoftechnicus bij Dubbeldam, licht toe: “Het verschil met normale wagens is dat we oplettender moeten werken. Als we met waterstoftechnologie gaan werken, moet dit met een technicus worden besproken. Zo checken we of de leidingen drukloos onderbroken moeten worden of dat bepaalde systemen moeten worden weggehaald.” Vooralsnog is Giovanni de enige waterstoftechnicus in Schelluinen, maar daar komt snel verandering in: “In oktober leggen nog twee collega’s het examen af.”
Vakkennis & Expertise
Dubbeldam wil voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Daarom werkt het bedrijf al jaren volgens een eigen schadeherstelformule. Het vakpersoneel van Dubbeldam volgt regelmatig trainingen om de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam vervoer bij te houden. Zo beschikken alle werknemers in de werkplaats over basiskennis op het gebied van waterstoftechnologie. De werkplaats is ingericht om schadeherstel aan LNG-voertuigen, elektrische voertuigen en waterstofvoertuigen veilig uit te voeren. Zo staan de CNG-/LNG-werkplekken met rode markeringen aangegeven, zijn veiligheidsmiddelen aangebracht en wordt gebruikgemaakt van automatische gasdetectie.
Schadediagnoses borgen 100% veiligheid
Het opstellen van schadediagnoses maakt voor Dubbeldam integraal onderdeel uit van het proces. Harry: “We lezen zowel vooraf als achteraf voertuigen digitaal uit. Zo weten we precies welke zaken we moeten herstellen, toetsen we de kwaliteit van de herstellingen en reiken we complete diagnoses uit van beschadigde voertuigen. Hiermee zijn alle statusmeldingen inzichtelijk, blijft niets ongezien en borgen we honderd procent veiligheid van zowel voertuigen die rijden op fossiele brandstof als LNG-voertuigen, elektrische voertuigen en waterstofvoertuigen. Zo kunnen we onze klanten twaalf maanden schadeherstelgarantie bieden. Dit geldt ook voor duurzaam vervoer.”
Dit artikel komt uit het FOCWA magazine van oktober 2022.