“We zijn klein begonnen”, steekt Ivo Smets van wal. Ivo is eigenaar van ISK Autoschadeherstel in Kessel. “Ik heb eerst tien jaar bij Noordervaart Autoschade in Beringe gewerkt. Daarna ben ik voor mezelf begonnen, dat is nu zo’n tien jaar geleden. Ik werkte eerst alleen, maar inmiddels is het een mooi bedrijf met zeven man personeel. We hebben altijd in een huurpand gezeten, maar op een gegeven moment kregen we de optie om een pand te kopen. Dat hebben we eerst van top tot teen verbouwd en drie maanden terug zijn we opengegaan.”
Als extra een bloemetje mee “ISK staat voor duizend procent kwaliteit. Elke auto die hier de deur uitgaat, moet er spic en span uitzien. Zo spuiten we geen bumperhoeken, ook al zegt de expert dat enkel de bumperhoek vergoed wordt. Dan doen we toch de hele bumper. En we repareren niets met spotrepair. Daar heb ik een hekel aan. Het is gewoon geen kwaliteit. Want een spotrepair tekent na jaren toch af. Als de klant het toch wil? Dan verwijs ik ze ergens anders heen. Een klant moet tevreden zijn én blijven. Dat is ons streven. Uit recensies en reacties blijkt dat dat wel goed zit. Bovendien, je ziet het aan hoe de klant hier naar buiten stapt. Bij elke auto die we afleveren, geven we als extra een bloemetje mee.”
Jong en lokaal
“We hebben een superjong team, allemaal jongens uit het dorp. Uit Kessel en Baarlo. Alleen onze calculator is al wat ouder. Hij doet dat werk al 25 jaar en komt ook uit het dorp.”
Alles in eigen hand
“Ik heb van het begin af aan naar perfectie gestreefd. Het grootste verschil is dat zich dat nu ook aan de buitenkant laat zien. “Een klant moet tevreden zijn én blijven. Dat is ons streven.” Met een mooi pand op een goede locatie met parkeergelegenheid. Onze manier van werken is nooit veranderd. Waar ik wél voorstander van ben is dat we alles inpandig hebben. We kunnen natuurlijk niet alles tegelijk, maar ik werk er wel naartoe dat we niets meer hoeven uit te besteden. Ik wil alles in eigen hand houden. Alleen voor uitlijnen en ADAS kalibratie moet ik nu nog de deur uit, maar ook dat gaat veranderen. We moeten eerst even op adem komen van de verbouwing. Want dat was een zware investering.”
Net dat extra stukje vertrouwen
“Twee jaar geleden hebben we het lidmaatschap van FOCWA opgezegd. Voor de certificering moesten we aan nieuwe eisen voldoen, maar het plan voor de verbouwing lag ook al op tafel. Toen heb ik gezegd, ‘we laten het even links liggen’. Onze aandacht lag helemaal bij de verbouwing. Dat was zo’n grote ingreep, daar hebben we heel veel tijd en energie ingestopt. Maar we hebben wel gezegd, ‘luister, als alles klaar is, pakken we het FOCWA-verhaal weer op’. In de tussentijd hebben we wel al het papierwerk in orde gemaakt en mensen van FOCWA zijn hier komen kijken. Die waren wel onder de indruk. Inmiddels hebben we de certificering doorlopen en de FOCWA[1]standaard te pakken. Evenals het certificaat Duurzaam Repareren. En misschien dat we in de toekomst met de plusnormering van FOCWA verder willen gaan. In ieder geval, het schildje hangt weer aan de muur. Daar ben ik blij mee, want het geeft toch net dat extra stukje vertrouwen.”
De jeugd is aan het veranderen
De laatste tijd heeft Ivo weinig leerlingen over de vloer gehad. “Natuurlijk speelde de verbouwing daar een rol in. Maar er is nou eenmaal weinig nieuwe aanwas, tegenwoordig. Ik denk dat je daar niemand voor kan aankijken. Ook FOCWA niet. Als de mensen er niet zijn, kan je doen en laten wat je wilt. Maar de jeugd is aan het veranderen en dat zie je in elke tak terug. Of het nu gaat om automonteurs, bouwvakkers, schadeherstellers, het wordt allemaal steeds minder. Veel jongeren kiezen “De jeugd is aan het veranderen en dat zie je in elke tak terug” nu voor het ‘computergebeuren’. Voor andere vakken. Dat had je eerst een stuk minder. En of dat nog gaat veranderen, ik weet het niet. Maar met campagnes ga je die jongeren echt niet sturen, denk ik.”
Doen waar je goed in bent
“Helaas, voor het geven van voorlichting over het vak op scholen heb ik écht geen tijd. Ik heb het superdruk met de zaak. Ik sta zelf ook in de werkplaats. Per dag zit ik nog geen tien minuten in het kantoor. De jongens vinden dat fijn. Want als er vragen zijn, kunnen ze direct bij mij terecht. Ik doe al het spuitwerk zelf, elke auto die hier de deur uitgaat is door mij gespoten. Ik ben ook altijd autospuiter geweest. En mij hebben ze geleerd dat je vooral moet doen waar je goed in bent.”
Iedereen is bij het plaatje betrokken
Met zaken als cao-onderhandelingen houdt Ivo zich niet bezig. Hij voert zijn eigen koers. “Wij zijn geen doorsnee bedrijf, hier krijgen ze echt wel wat extra’s. Bij de verbouwing heeft iedereen mee kunnen kijken naar de werkomgeving. Naar de apparatuur en bruggen waar ze graag mee willen werken. Die keus heb ik niet alleen gemaakt, ik heb iedereen bij het plaatje betrokken. Zo heb ik ook iemand de werkplaats laten uittekenen, hoe de routing eruit kan zien. We hebben de tekening uitgeprint en hebben die een keer na vijven met z’n allen bekeken. Zo kon iedereen er zijn draai aan geven.”
Hoe Ivo de toekomst ziet
“In de toekomst krijgen we steeds vaker met elektrische auto’s te maken, natuurlijk. Ik heb ze nu ook al in de werkplaats. We hebben er met de jongens ook al over gesproken. Hoe dat gaat over een paar jaar. We moeten misschien wel een aparte ruimte inrichten voor die elektrische voertuigen. Zo blijven we constant bezig met doorontwikkelen.”