Coronaprotocollen

FOCWA, RAI Vereniging, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie hebben een akkoord bereikt over coronaprotocollen voor de schadeherstel en carrosseriebouw. In deze sectorbrede richtlijnen staan duidelijke gedragsregels voor het werk in en buiten de werkplaats, die het mogelijk moeten maken om ten tijde van de coronacrisis veilig en verantwoord door te werken.

Update november 2021

Hier treft u het geactualiseerde coronaprotocol aan.

Update september 2021

Hier treft u het geactualiseerde coronaprotocol aan die geldig is vanaf 25 september 2021.

Update juni 2021

Hier treft u het coronaprotocol aan dat geldig was tot en met 24 september 2021.

Belangrijkste wijzigingen: 

 • Winkels mogen weer open volgens normale tijden, incl. koopavond 
 • Aantal mensen in een ruimte is verhoogd van 1 per 25 m2 naar 1 per 10 m2 met een max. van 50 
 • Groepsgrootte gaat omhoog van 2 naar 4 
 • Horeca mag weer open, maar onder voorwaarden 
 • Mondneusmasker wordt geadviseerd voor personeel ook als ze achter een plexiglazen scherm staan op een vaste sta/zitplaats. Dit geldt niet voor klanten. 
 • Verwijzingen naar de avondklok verwijderd 
 • Poster van de overheid

Update april 2021

Het protocol heeft weer een update gehad n.a.v. de nieuwe maatregelen van de overheid.

Update maart 2021

Het protocol heeft weer een update gehad n.a.v. de nieuwe maatregelen van de overheid.

Update februari 2021

De volgende wijzigingen zijn doorgevoerd: 

 • Click and collect opgenomen
 • Lockdown voortgezet t/m 2 maart 
 • Avondklok voortgezet t/m 3 maart 04.30 uur 
 • Bijlage 4 (posters van de overheid) is aangepast

Update januari 2021

Het protocol heeft weer een update gehad n.a.v. de nieuwe maatregelen van de overheid.

Update: wat is er veranderd met de lockdown?

De lockdown die op 14 december 2020 is afgekondigd, heeft de nodige gevolgen voor de bedrijven in de mobiliteitsbranche. Brancheorganisaties, opleiders, vakbonden en specialisten hadden al eerder de handen ineengeslagen om een gezamenlijk branche breedcorona protocol op te stellen. Dit protocol is nog onverkort van kracht, behoeft daarom geen aanpassingen en is zinvol voor jouw werkwijze en invulling van de nieuwe regels.

Wat is er veranderd?

Onderstaande punten gelden in elk geval tot en met 19 januari 2021:

 • Wat is dicht? Winkel/showroom/shop (met uitzondering van de shops in tankstations).
 • Wat blijft open? Werkplaats, maar ook de functies die de werkplaats ondersteunen, zoals een receptie/balie, kantine/bedrijfsrestaurant en wachtruimte. Tankstations, autowas- en poetsbedrijven (m.u.v. stofzuigerpleinen) blijven open.
 • Onder welke voorwaarden open? Open blijven kan onder de voorwaarden die in het protocol voor ieder type activiteit zijn opgenomen.

Tips!

 • Blijf alert! Volg nauwkeurig de werkwijze in het protocol voor alle relevante activiteiten. Laat je mensen – waar mogelijk – thuis werken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan administratie, planning, overleg.
 • Gebruik ook deze tipkaart en bijgaand overzicht van de overheid om helderheid te verschaffen over de situatie in lockdown aan je medewerkers, leveranciers en klanten.

Heeft u vragen over de huidige situatie? Dan vindt u mogelijk het antwoord via ons FOCWA Corona-dossier. En natuurlijk kunt u terecht bij de FOCWA Helpdesk: (088) 501 10 00 of mail naar contact@focwa.nl.

Update december 2020

Het protocol heeft weer een update gehad n.a.v. de nieuwe maatregelen van de overheid.

Update november 2020

Het protocol heeft weer een update gehad n.a.v. de nieuwe maatregelen van de overheid. Het protocol op 2 punten aangepast:

 • Het aantal mensen dat buiten bij elkaar mag zijn, is teruggebracht van 4 naar 2.
 • Bijlage 2 Poster van de overheid is aangepast aan de nieuwe poster.

Update oktober 2020

Het protocol heeft weer een update gehad n.a.v. de nieuwe maatregelen van de overheid. De voornaamste wijziging bestaat uit het advies voor het dragen van mondkapjes en de informatie over groepsgroottes is opgenomen.

Update september 2020

Het coronaprotocol heeft een kleine wijziging gekregen op het gebied van mondneusmaskers bij carpoolen en OV. Dit in overeenstemming met het RIVM.

Update 14 mei 2020

Drie weken geleden presenteerden wij u de coronaprotocollen voor de schadeherstelsector en carrosseriebouw. De afgelopen dagen hebben wij samen met andere brancheorganisaties in de automotive sector, opleiders, vakbonden en specialisten gewerkt aan een branchebreed coronaprotocol, dat veilig hygiënisch en ‘corona-proof’ werken in de aangesloten sectoren moet garanderen. Voor uzelf, uw medewerkers, ondernemers, klanten, leveranciers en overige betrokkenen. De voorschriften van het RIVM hebben daarbij vanzelfsprekend gediend als uitgangspunt, maar zijn waar nodig branchespecifiek gemaakt. Met dit branchebrede protocol is tegelijkertijd het eerder gepubliceerde protocol voor de carrosserie en schadebranche geüpdatet.

Aanpassingen protocol schadeherstelsector

De aanvullingen in het protocol Carrosseriebranche van 13 mei zijn kleinschalig en bestaan vooral uit het geven van meer achtergrondinformatie. De procedures wijzigen inhoudelijk niet. Dit zijn de belangrijkste aanvullingen:

 • Waar mondmasker werd geschreven staat nu: mondneusmasker. Een masker tegen het virus helpt namelijk alleen als het zowel de mond als de neus bedekt.
 • Waar, als voorbeeld, staat vermeld dat een FFP2 mondneusmasker kan worden gebruikt ter bescherming tegen het virus, wordt nu aanvullend melding gemaakt van het huidige tekort aan mondneusmaskers in Nederland. Dit om te benadrukken dat het gebruik van een dergelijk masker een voorbeeld is en niet verplicht is.

Specifieke protocollen

Er zijn specifieke protocollen beschikbaar voor:

 • autoschadeherstelbedrijven
 • autoruitherstelbedrijven
 • caravan- en camperschadeherstelbedrijven
 • carrosserie- en trailerbouwbedrijven

Downloads

Richtlijnen RIVM

De voorgeschreven richtlijnen van het RIVM zijn steeds de basis voor deze protocollen. Bij wijziging van de inzichten op het gebied van Corona, zullen de protocollen dus worden geactualiseerd.