Roel (5) verwisselt banden

Van ondernemers vraagt het gezinsleven soms om improvisatievermogen. Dat laat deze coronacrisis extra goed zien. Toen de scholen en kinderopvangcentra gesloten waren, moesten ook schadeherstellers een nieuwe modus zien te vinden. Thuiswerken werd lastig, en dus nam Marco Thomassen (JMT Auto’s & Campers) zijn zoon Roel (vijf jaar) gewoon mee naar de werkplaats. En dat ging verrassend goed!

Dit artikel is geschreven toen de scholen en kinderopvangcentra gesloten waren.

Roel is een gezellig, druk mannetje dat lekker veel kletst. “Dat wordt op school niet altijd gewaardeerd,” lacht Marco, “maar wij vinden het hartstikke gezellig. Het is een kind dat gewoon lekker bezig moet zijn. Stilzitten vindt hij niets.” Als Roel niet buiten in de weer is, speelt hij het liefst met auto’s en tractoren. In het weekend is hij in de werkplaats te vinden. Maar langer dan een dag ‘werkte’ hij nog niet eerder mee met Marco en zijn compagnon Mariëlle. “Op de dagen dat hij met mij meegaat, heeft hij het altijd prima naar zijn zin tussen de auto’s, caravans en campers. Dus dat viel nu ook te proberen, dacht ik. Dat hij het al vijf weken achter elkaar volhoudt, dag in dag uit, hadden we totaal niet verwacht.”

Probeersel

Het was een probeersel. “We zien wel hoe lang hij het volhoudt, dachten we. Daarna zien we wel weer verder”, vertelt Marco over de afweging die hij samen met zijn vrouw, die in de zorg werkt, maakte. Hoewel zorgverleners onder de noemer ‘cruciale beroepen’ vallen, brengen Marco en zijn vrouw hun kinderen liever niet naar de kinderopvang. “Het lijkt ons niet verstandig om de kinderen van zorgverleners en andere cruciale beroepen met elkaar op te vangen. Naar opa en oma brengen is ook geen optie in verband met het verhoogde risico voor ouderen. Dus hebben wij het op deze manier opgelost.”

Kinderen met verschillende passies

Roel gaat mee naar de werkplaats en zijn zus Anne blijft enkele uren per dag alleen thuis. “Zij is iets ouder, heeft meer huiswerk en heeft de benodigde discipline om daar zelfstandig mee aan de slag te gaan. Ze zit heel anders in elkaar dan Roel en heeft zelfs plezier in het doen van haar huiswerk. Als er iets is kan ze naar de overbuurvrouw. Voor Anne werkt dat beter dan haar mee te nemen naar de werkplaats. Zij zou zich binnen de kortste keren vervelen. Een ideale situatie is het misschien niet, maar dat is deze situatie voor niemand.”

Elke dag met plezier mee

Behalve voor Roel dan, want die staat iedere ochtend vroeg naast zijn bed. Bang dat zijn vader anders zonder hem weggaat. “Wonderlijk toch, hoe leuk hij het hier vindt?”, zegt Mariëlle, die inmiddels behoorlijk gehecht is geraakt aan de nieuwe kracht in de werkplaats. “Hij is hier van acht tot vijf en in de tussentijd hoor je hem niet. Hij is nooit chagrijnig en werkt hartstikke zorgvuldig; hij neemt zijn werk heel serieus. Naast dat hij meegaat om caravans of auto’s bij klanten op te halen en hij de post voor zijn vader ophaalt, voert hij echt al wat nuttige werkzaamheden uit. Bij het verwisselen van de banden kan hij de schroefjes bijvoorbeeld al losmaken. Bij een APK zet Roel de verlichting aan, trapt hij op de rem en zet hij de knipperlichten om de beurt aan. Hij kan zelfs met de luchtpomp overweg. En tussendoor spelen we weleens tikkertje, dat moet natuurlijk ook kunnen.”

Flexibel omgaan met school

Roel hoeft dan niet naar school, maar helemaal vrij van schoolwerk is hij niet. Past dat nog in zijn drukke schema? “Niet echt”, geeft Marco toe. “Zijn ‘huiswerk’ is natuurlijk nog vrij speels, dus de kleurplaten maakt hij vaak wel. Maar na het eten gaat hij liever spelen, wat logisch is. Gelukkig heeft de school daar begrip voor. De juf hebben we onze situatie – een eigen bedrijf en een functie in de zorg – uitgelegd en daar houdt ze rekening mee. Heel Nederland wordt met deze bizarre situatie in het diepe gegooid en probeert oplossingen te vinden. Daar moet je flexibel mee omgaan, anders is het geen doen.”

Juichen na de crisis

Hoe gezellig het ook is met Roel als piepjonge medewerker en hoewel hijzelf waarschijnlijk nooit meer naar school wil na deze onvergetelijke stage, kunnen Marco en Mariëlle kunnen niet wachten totdat alles weer normaler is. Want ook zij merken de invloed van de maatregelen op hun bedrijf. Hun activiteiten bestaan voor een klein deel uit schadeherstelwerkzaamheden, maar vooral uit verkoop en verhuur en garagewerkzaamheden. Mariëlle: “Opdrachten voor de garage komen nog wel binnen, maar de verkoop en verhuur lopen hard terug. Ook het contact met klanten is veranderd. Wij hebben veel vaste klanten en gaan altijd hartelijk met hen om. Nu zijn we – net als andere bedrijven – genoodzaakt om hen afstandelijker te benaderen. Natuurlijk zijn alle richtlijnen voor het goede doel en houden we ons aan deze richtlijnen, maar ik zal juichen als dit alles weer voorbij is.”

Dit artikel komt uit het FOCWA Magazine van juni 2020