Veilig op vakantie met een goed beladen caravan

Hieronder staan tips over het beladen van uw caravan. Een verkeerd beladen caravan kan tot gevolg hebben dat de caravan gaat slingeren, wat weer kan leiden tot gevaarlijke situaties op de weg.

 1. Plaats zware spullen in de auto
  Zware spullen kunt u het best in de auto plaatsen, in plaats van in de caravan. Probeer hierbij de kofferbak te vermijden vanwege de achterasbelasting. Het weggedrag wordt beter naarmate de auto zwaarder is en de caravan lichter. Houd hierbij rekening met de toegestane waarden.
 2. Plaats lichte spullen zoveel mogelijk in de bovenkastjes
  Lichte spullen kunt u beter in de bovenste kastjes inpakken. Laat de kilopotten pindakaas en de zakken met aardappelen dus maar thuis.
 3. Houd de kogeldruk in de gaten
  De opbergruimte – vaak onder het bed – voorin de caravan is er niet voor gemaakt om veel en/of zware spullen in op te bergen. Dit wordt dan ook afgeraden, want hierdoor kan de toegelaten kogeldruk te hoog worden. Kijk in de voorschrift en voor de ideale kogeldruk voor het ideale weggedrag.
 4. Berg het reservewiel op
  Het is van belang dat er niet teveel gewicht in de disselkast komt. Het is verleidelijk om hier spullen in op te bergen, maar ook dit kan ervoor zorgen dat de caravan gaat slingeren. Indien het reservewiel in de disselkast is geplaatst, berg deze dan eventueel op in de auto of plaats hem met een beugel onder de caravan.

  Uw caravan indeling
  Zorg ervoor dat de caravan niet te zwaar is, het gewicht goed verdeeld is en de kogeldruk goed is, voordat u op vakantie gaat. Zo kunt u zorgeloos van uw vakantie genieten. 5. Neem niet meer water mee dan nodig
  Het is niet nodig om watertanks in geheel te vullen voor op reis. Voor een dag is tien liter voldoende! Wanneer het spoelreservoir van het toilet ook niet helemaal vol zit, bespaart u ook nog brandstof en verminderd u de CO2-uitstoot.
 6. Houd het dak vrij
  Het zwaartepunt van de caravan moet zo laag mogelijk liggen voor een goede wegligging. Het is daarom aan te raden om niets op het dak van de caravan te plaatsen.
 7. Geen vloerbedekking nodig
  Indien de vloerbedekking van de caravan uitneembaar is, kunt u gewicht besparen. Laat deze tijdens de zomervakantie vooral thuis. Het is tevens makkelijker schoonhouden!
 8. Plaats uw fietsen op de auto
  Het is natuurlijk fijn om de fietsen mee te nemen op vakantie om heerlijk te kunnen fietsen. Het is niet verstandig de fietsen achter op de caravan te plaatsen of op de dissel, omdat de balans tussen de voorkant en achterkant van de caravan dan niet in orde is. Plaats uw fiets(en) daarom op het dak van de auto.

Heeft u toch schade gereden aan uw caravan? Ga dan naar www.focwa-caravanschade.nl en vind een schadehersteller bij u in de buurt! Bent u lid van FOCWA en wilt u bovenstaande tips ontvangen in een mooi opgemaakte folder? Neem dan contact op met communicatie@focwa.nl.