Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om krassen en deukjes in jouw autolak te verwijderen? Fabel of feit!

“Met deze huis- tuin- en keukenmiddeltjes verwijder je snel krassen in autolak”, dat was de opening van een artikel uit het Algemeen Dagblad. In het artikel wordt beweerd dat krassen in autolak met spotgoedkope wondermiddeltjes kunnen worden hersteld en een bezoek aan een schadehersteller al snel enkele honderden euro’s kost. Feit of fabel?

Het artikel in het Algemeen Dagblad suggereert dat krassen in autolak met eenvoudige tandpasta, koperpoets of WD40 kunnen worden weggewerkt en je als consument op die manier enkele honderden euro’s bespaart. De informatie uit het artikel is afkomstig van het youtubekanaal ‘CrazyRussianHacker’. FOCWA, dé brancheorganisatie van schadeherstelbedrijven in Nederland, checkt of deze bewering klopt.

Een kras in je lak?

Bij een kras in de lak van je voertuig, kan je zelf proberen deze te verwijderen. Echter verwijder je met de huis-, tuin en keukenmiddeltjes de kras nooit volledig. Door met bijvoorbeeld tandpasta een kras weg te poetsen, verwijder je alleen de lak van een andere auto op jouw auto. De kras in de lak zal je blijven zien. Daarbij is het risico door met tandpasta te poetsen, dat dat er een doffe vlek overblijft. Met WD40 wordt het oppervlak alleen vettig, waardoor de kras optisch minder lijkt. Echter wordt de kras weer zichtbaar na een regenbui, omdat de WD40 dan verdwijnt. Bij een FOCWA gecertificeerd schadehersteller ben je echter verzekerd van professionele apparatuur en de vakkundigheid van de hersteller bij het herstellen van een kras.

Enkele honderden euro’s?

Door de technieken van tegenwoordig is het mogelijk een klein deel van de carrosserie te herstellen. Zolang de kras een oppervlak beslaat dat kleiner is dan een A4’tje, kan een kras tegen hele lage kosten verwijderd worden. Tevens is het ook mogelijk om een klein deukje, als de lak niet beschadigd is, te herstellen doormiddel van uitdeuken zonder spuiten en dan spreken we over enkele tientjes in plaats van enkele honderden euro’s. Daarbij ben je jouw auto vaak niet langer dan een paar uur kwijt. Een professionele schadehersteller kan de beschadigde plek lokaal schuren, plamuren en in de grondverf zetten. Om de schade zo onzichtbaar mogelijk te herstellen moet de schadehersteller vervolgens de juiste kleur spuitverf mengen en enkel het deel waar de kras zit spuiten.

Conclusie: laat het wegwerken van een kras of deukje in jouw auto dus over aan de vakman of -vrouw van FOCWA!

Ga dus niet zelf proberen een kras op je auto weg te werken, want in de meeste gevallen valt het eindresultaat tegen. FOCWA adviseert daarom langs een schadehersteller te gaan die hier verstand van heeft en de kras of deuk niet alleen snel, maar ook netjes voor je kan herstellen tegen lage kosten.

Vind hier jouw FOCWA vakman of -vrouw in jouw buurt: www.focwa-autoschade.nl.