Veiligheid bij FOCWA-bedrijven ook geborgd bij toename rijhulpsystemen

Moderne auto’s worden met steeds meer technologie, nieuwe materialen en combinaties daarvan ontwikkeld en geproduceerd. Een belangrijke innovatie hierbij is de toename van de zogenaamde rijhulpsystemen oftewel ADAS (Advanced Driver Assistance Systems). Als die systemen niet goed meer functioneren, dan kan dit ongelukken tot gevolg hebben.

Brancheorganisatie FOCWA ziet het als haar taak om haar leden en stakeholders uit de branche mee te nemen in deze ontwikkelingen, zodat de veiligheid en kwaliteit steeds voorop blijven staan bij schadeherstel. Consumenten die hun auto bij een FOCWA-bedrijf laten herstellen kunnen vertrouwen op vakmanschap. Dankzij dit vakmanschap van schadeherstelbedrijven zijn zij immers gegarandeerd van kwaliteit en veiligheid. De schadeherstellers staan voor de noodzakelijke kwaliteit en zorgen dat de auto, inclusief de steeds meer voorkomende rijhulpsystemen (ADAS), prima wordt hersteld. 

Brancheorganisatie FOCWA ziet dat rijhulpsystemen bij het schadeherstel steeds belangrijker worden. Als vereniging ondersteunt FOCWA haar leden met diverse faciliteiten om de veiligheid en kwaliteit van het herstel te kunnen blijven borgen. Zo kunnen leden onder andere gebruik maken van de kennis binnen hun vereniging via de Technische Helpdesk. Daarnaast stelt FOCWA met tevredenheid vast dat ook opdrachtgevers kwalitatief en veilig schadeherstel voorop stellen en de noodzaak van kalibreren van rijhulpsystemen erkennen. 

Femke Teeling, directeur FOCWA: “Onze leden zijn grosso modo tevreden over hoe de kwaliteitsborging van rijhulpsystemen in de markt is geregeld. Door de toename van deze systemen stellen onze leden weliswaar steeds meer vragen over wanneer er gekalibreerd moet worden en hoe deze dan al dan niet vergoed worden. Wij nemen hierin onze verantwoordelijkheid en helpen onze leden door hen te informeren en wegwijs te maken via de FOCWA Technische Helpdesk. Doelstelling is steeds om de kwaliteit van de reparatie en daarmee dus ook de verkeersveiligheid te kunnen blijven borgen. En daarover blijven we graag in gesprek met opdrachtgevers.” 

“Auto’s bezitten een veelvoud aan sensoren die allemaal goed moeten functioneren. Doen ze dat niet, kan dit ongelukken tot gevolg hebben. Wij streven daarom naar een branchebrede erkenning van de noodzaak tot kalibreren na (ruit)schadeherstel. Samen met onder andere de opdrachtgevers willen we zo komen tot een branche brede visie zodat het voor iedereen helder is wanneer de kalibratie uitgevoerd moet worden. En uiteindelijk is de weggebruiker de winnaar, want de verkeersveiligheid zal hierdoor toenemen.”, sluit Teeling af. 

FOCWA, uw partner in schadeherstel

Heb je als (ruit)schadehersteller vragen over het kalibreren van systemen, neem dan contact op met de FOCWA Technische Helpdesk via www.focwa-tips.nl of bel (088) 501 10 10.  

Ook tijdens het FOCWA Congres op 3 oktober besteedt de brancheorganisatie aandacht aan dit onderwerp. Tijdens exclusieve workshops voor haar leden worden (ruit)schadeherstellers meegenomen in onder andere ontwikkelingen in calculaties en mogelijkheden om kalibraties op de juiste manier op te voeren.