FOCWA kijkt vol vertrouwen naar de toekomst op haar congres

Op 4 oktober verzamelden meer dan 300 schadeherstellers en stakeholders uit de schadeherstelbranche op het FOCWA congres in Amersfoort. Samen met de brancheorganisatie maakten zij een reis naar de toekomst van het schadeherstel.

Onder andere Chris Lahaije (TATA STEEL) inspireerde de aanwezigen met een blik op de technologische ontwikkelingen en de gevolgen hiervan op het schadeherstel. De trendverkenners van Fountainheads maakten de zaal ‘prettig ongerust’ met hun blik op de toekomst van de branche en de verwachtingen van de consument. Dit alles voltrok zich onder het kundige dagvoorzitterschap van Marijke Roskam. Voorafgaand aan het plenaire programma kozen de aanwezige leden massaal  voor de exclusief voor hen georganiseerde workshops. Daarnaast werden de ‘FOCWA Schadeherstel Awards 2017’ uitgereikt aan de best gewaardeerde en door consumenten best beoordeelde FOCWA-schadehersteller.

FOCWA-schadeherstellers bieden veiligheid door vakmanschap en gaan voor  kwaliteit. Dat is nog best een uitdaging in een tijd waarin ontzettend veel veranderingen plaatsvinden op het gebied van techniek, wet- en regelgeving en andere ontwikkelingen in de markt. FOCWA vergelijkt het graag met een avontuurlijke reis: genieten van de mooie ervaringen en de adrenaline die het ondernemen met zich meebrengt, en tegelijkertijd obstakels overwinnen die soms op het pad van de ondernemers komen. 

Branchevereniging FOCWA is  de reisleider voor haar leden in de wereld van techniek, kennisontwikkeling, juridische zaken, ondernemen en de sector. Leden kiezen zelf hun weg, FOCWA ondersteunt waar nodig met haar diensten en inspireert met nieuwe inzichten.

Op 4 oktober 2017 organiseerde FOCWA in de Rijtuigenloods in Amersfoort haar congres. Samen met de meer dan 300 aanwezige leden en stakeholders maakte de brancheorganisatie een reis langs de verschillende bestemmingen die ondernemende schadeherstellers tegenkomen.

Exclusieve workshops voor leden

FOCWA-leden kozen massaal voor de speciaal voor hen ingerichte workshops. Op basis van hun  expertise, werden alle workshops verzorgd door bureaumedewerkers van FOCWA. Zo nam technisch expert Kimmo Wiechels de deelnemers mee in de technische ontwikkelingen van het schadeherstel. Projectleider Job Schaafsma hield de leden voor waar ze rekening mee moeten houden tijdens het calculeren. En onder leiding van Jelle Bruyn vond er een discussie plaats over toekomstige keuzes voor het schadeherstelbedrijf. In totaal werden er zeven deelsessies georganiseerd.

Technische ontwikkelingen

Chris Lahaije, Manager Automotive Technology Projects bij TATA STEEL inspireerde de aanwezigen met zijn blik op de toekomst en de gevolgen hiervan voor schadeherstellers. Hij stond stil bij de ontwikkelingen in de staalsector en de hierbij horende nieuwe technieken. Het belang van lastechnieken bij schadeherstellers blijft groot. Maar toch zal er in de nabije toekomst ook aandacht besteed moeten worden aan bepaalde specialistische verbindingstechnieken.

Nieuwe bestuursleden

Op het congres werden Henk Geerts en Gerda Lauwers als nieuwe bestuursleden voor het Algemeen Bestuur van FOCWA Schadeherstel voorgedragen. Tegelijkertijd werd er  afscheid genomen van Piet Elzinga en Gerard Hurkmans. Na een jarenlange staat van dienst bij FOCWA ontvingen zij uit de handen voor voorzitter Peter Brussel het kenteken ‘Erelid van FOCWA Schadeherstel’.

FOCWA Schadeherstel Awards 2017

In samenwerking met onderzoeksbureau Tevreden.nl werden de ‘FOCWA Schadeherstel Awards’ uitgereikt, de award voor de best gewaardeerde en door consumenten best beoordeelde FOCWA-schadehersteller. Klantentevredenheid is dé sleutel tot succes. Met deze awards bewijzen FOCWA-leden dat ze niet alleen klaar zijn om de auto van de toekomst te herstellen, maar ook de consument van de toekomst te servicen.

De winnaars van de ‘FOCWA Schadeherstel Award 2017’:

Drenthe: A.A.S. Autoschade Roggeveld Roden BV
Flevoland: A.A.S. Autoschade Dronten
Friesland (Fryslân): A.A.S. Hoogstra Autoschade Specialist
Gelderland: ABS Autoherstel Hanegraaf en Heij
Limburg: A.A.S. Autoschade Merkelbag B.V.
Noord-Brabant: ABS Autoherstel Van Houtert
Noord-Holland: Autoschade Herstel Haarlemmermeer
Overijssel: ABS Autoherstel Groen
Utrecht: ABS Autoherstel Ad de Goey
Zuid-Holland: ABS Autoherstel H. Hoogvliet Oud-Beijerland

Dat FOCWA-schadeherstellers kwaliteit leveren –ook in de ogen van de consumenten- is dankzij deze awards duidelijk geworden. Deelnemende FOCWA-bedrijven moesten minimaal 50 reviews verzamelen om mee te kunnen dingen naar de award. In de provincie Zeeland was er geen deelnemend FOCWA-bedrijf met meer dan de gevraagde 50 reviews. In Groningen wist enkel ABS Autoherstel Boerhof dit aantal te halen en verkrijgt zo een eervolle vermelding voor deze mooie prestatie. Autoschade Herstel Haarlemmermeer wist tenslotte de award voor best gewaardeerde FOCWA-schadeherstelbedrijf in Nederland uit de wacht te slepen.

Vakman van nature, schadehersteller van beroep: campagne voor consumenten

Deelnemers aan het congres maakten kennis met de primeur van de nieuwe consumentencampagne van FOCWA. Met deze volledig online campagne worden consumenten geïnformeerd over het belang van veilig en kwalitatief schadeherstel. Op de nieuwe website www.focwa-autoschade.nl kunnen consumenten kennis maken met de FOCWA-schadeherstellers en informatie en inspiratie van het schadeherstelvak.

Vol vertrouwen naar de toekomst

Voorzitter Peter Brussel en directeur Femke Teeling gingen vol vertrouwen in gesprek over de rol die FOCWA in de sector opneemt. De keuze voor kwaliteit door het implementeren van de FOCWA Standaard is volgens hen de juiste keuze om de hele sector te wapenen voor de toekomst. Die keuze voor kwaliteit verbindt ook de verschillende bloedgroepen die binnen FOCWA actief zijn.

FOCWA wil als branchevereniging nauw samenwerken met andere organisaties om de kwaliteit en veiligheid van het schadeherstel te borgen & extra toegevoegde waarde voor haar leden te creëren. Zo waren bijvoorbeeld op het congres ook leden van FOCWA Specialisten aanwezig.

Peter Brussel en Femke Teeling gaven op het congres aan dat met de keuze voor kwaliteit en de ontwikkelde diensten voor, door en met leden, de organisatie klaar staat voor de toekomst.

Vol vertrouwen is FOCWA over de toekomst van het schadeherstel en haar ambitie om –in de rol van reisleider- de belangen van de schadehersteller te behartigen en hen optimaal te ondersteunen.