Coronaprotocollen

FOCWA, RAI Vereniging, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie hebben een akkoord bereikt over coronaprotocollen voor de schadeherstel en carrosseriebouw. In deze sectorbrede richtlijnen staan duidelijke gedragsregels voor het werk in en buiten de werkplaats, die het mogelijk moeten maken om ten tijde van de coronacrisis veilig en verantwoord door te werken.

Update oktober 2020

Het protocol heeft weer een update gehad n.a.v. de nieuwe maatregelen van de overheid. De voornaamste wijziging bestaat uit het advies voor het dragen van mondkapjes en de informatie over groepsgroottes is opgenomen. Klik hier voor de laatste versie van het protocol.

Update september 2020

Het coronaprotocol heeft een kleine wijziging gekregen op het gebied van mondneusmaskers bij carpoolen en OV. Dit in overeenstemming met het RIVM.

Update 14 mei 2020

Drie weken geleden presenteerden wij u de coronaprotocollen voor de schadeherstelsector en carrosseriebouw. De afgelopen dagen hebben wij samen met andere brancheorganisaties in de automotive sector, opleiders, vakbonden en specialisten gewerkt aan een branchebreed coronaprotocol, dat veilig hygiënisch en ‘corona-proof’ werken in de aangesloten sectoren moet garanderen. Voor uzelf, uw medewerkers, ondernemers, klanten, leveranciers en overige betrokkenen. De voorschriften van het RIVM hebben daarbij vanzelfsprekend gediend als uitgangspunt, maar zijn waar nodig branchespecifiek gemaakt. Met dit branchebrede protocol is tegelijkertijd het eerder gepubliceerde protocol voor de carrosserie en schadebranche geüpdatet.

Aanpassingen protocol schadeherstelsector

De aanvullingen in het protocol Carrosseriebranche van 13 mei zijn kleinschalig en bestaan vooral uit het geven van meer achtergrondinformatie. De procedures wijzigen inhoudelijk niet. Dit zijn de belangrijkste aanvullingen:

  • Waar mondmasker werd geschreven staat nu: mondneusmasker. Een masker tegen het virus helpt namelijk alleen als het zowel de mond als de neus bedekt.
  • Waar, als voorbeeld, staat vermeld dat een FFP2 mondneusmasker kan worden gebruikt ter bescherming tegen het virus, wordt nu aanvullend melding gemaakt van het huidige tekort aan mondneusmaskers in Nederland. Dit om te benadrukken dat het gebruik van een dergelijk masker een voorbeeld is en niet verplicht is.

Specifieke protocollen

Er zijn specifieke protocollen beschikbaar voor:

  • autoschadeherstelbedrijven
  • autoruitherstelbedrijven
  • caravan- en camperschadeherstelbedrijven
  • carrosserie- en trailerbouwbedrijven

Downloads

Richtlijnen RIVM

De voorgeschreven richtlijnen van het RIVM zijn steeds de basis voor deze protocollen. Bij wijziging van de inzichten op het gebied van Corona, zullen de protocollen dus worden geactualiseerd.